Onderzoek

SPIRIT, sociaal ritme interpersoonlijke therapie

SPIRIT is een groepstherapie voor mensen met een bipolaire stoornis of terugkerende depressieve stoornis van 20 tot 80 jaar. Het bestaat uit een intensief programma van 10 weken lang twee keer per week een bijeenkomst. De groepstherapie is een combinatie van interpersoonlijke psychotherapie gecombineerd met sociaal ritme therapie en start vanaf oktober 2017 in Amsterdam en Spaarnepoort.
In de groepstherapie wordt aandacht besteed aan het herkennen van signalen dat het slechter gaat; hoe slaap je, hoe ziet je dagelijkse structuur eruit en hoe kun je dit bijhouden en verbeteren? Daarnaast wordt er ingegaan hoe je beter om kan gaan met gebeurtenissen in het dagelijks leven die deze ritmes kunnen verstoren.

Wat onderzoeken we?

Bij GGZ inGeest vindt nu onderzoek plaats naar deze groepstherapie. Het blijkt dat naast het gebruik van medicatie, deze psychologische behandeling kan leiden tot een beter inzicht in uw klachten, verbetering van de stemming en het voorkomen van toekomstige episodes. Voorafgaand en direct na afloop van de groepsbehandeling worden vragenlijsten afgenomen om het functioneren te evalueren. Graag gaan we ook met u in gesprek wat u van de groepsbehandeling vindt en wat verbeterpunten zijn.

Wie kan meedoen aan het onderzoek?

  • in behandeling bent bij GGZ inGeest
  • sombere periodes heeft met ontregeling van het dag- en nachtritme
  • bereid bent de intensieve SPIRIT groepstherapie te volgen en deze samen met ons te evalueren.

Aanmelden en kennismakingsgesprek

U kunt bij uw behandelaar bij GGZ inGeest aangeven wanneer u geïnteresseerd bent. Samen met uw behandelaar zal er gekeken worden of deze behandeling passend is. Vervolgens zal een kennismakingsgesprek worden gehouden met de groepsbehandelaren om te kijken of uw wensen, verwachtingen en behoeften overeenkomen met SPIRIT.

Contact

Mocht u vragen hebben over de groepstherapie dan kunt u contact opnemen met:
Marije van der Hulst of Moniek van Dijk locatie Amsterdam 020-7885565/
Deborah Steenhuis of Sander Overdevest locatie Spaarnepoort 023- 890 3100.

Voor vragen over het onderzoek kunt u terecht bij het onderzoeksseretariaat van de poli ouderen: secretariaatpoliouderenDNV@ggzingeest.nl