Ervaringsverhalen

Wat u zelf kunt doen | Tips

Een positief zelfbeeld en sociale interactie doen het leeuwendeel van het werk.

Dit verhaal van een ervaringsdeskundige verscheen eerder in een bipolaire cyclus. 

‘Rustig aan doen, mezelf niet teveel belasten en een regelmatig leven leiden. Het helpt me om triggers die tot uitschieters leiden te vermijden. Ondanks de medicijnen kan een manie of depressie opnieuw optreden. Ik ben er alert op, maar verder probeer ik zo goed mogelijk te leven.’

Signaleringsplan

‘Wat daarnaast ook helpt is praten. Veel praten met partner en vrienden hielp mij mijn stoornis te accepteren. Het signaleringsplan lees ik geregeld door en ik probeer te herkennen wanneer een manische of depressieve periode zich aankondigt. Dat vermindert mijn angst voor een van de twee uitersten.’

‘Inzicht en begrip bij mezelf en anderen is het allerbelangrijkste. Een positief zelfbeeld en sociale interactie doen het leeuwendeel van het werk en mijn vrienden ‘de medicijnen’ helpen daarbij.’

 

Tips om je goed te blijven voelen:

• Bescherm je zelfbeeld (wees niet te kritisch)
• Gezond leven (slapen, eten en bewegen)
• Benut en vertrouw je poortwachters, vooral je partner
• Uit de greep van het verleden blijven (niet opnieuw gekwetst worden). Het heeft geen zin om je verleden steeds te herbeleven.
• Zorgen voor voldoende ontspanning (natuur en cultuur), ontplooiing (cursus of hobby) en verstrooiing (vakantie, koken en uit eten gaan)
• Spiritualiteit.