Onderzoek

BrainFit – Online hersentraining voor ouderen met stemmingsstoornissen

Onlangs zijn we gestart met een nieuw onderzoek: de BrainFit studie.

Direct naar de training!

Graag vertellen we u er nu alvast wat meer over! De BrainFit studie is een onderzoek waarbij wordt gekeken of een online training helpt bij klachten als vergeetachtigheid, moeite met het overzicht bewaren of de concentratie voor ouderen (50+) met een stemmingsstoornis.

Wat zijn cognitieve klachten?
Veel patiënten van de polikliniek ouderen geven aan dat ze niet alleen last hebben van stemmingsklachten, maar dat dit ook gepaard gaat met  problemen met aandacht en concentratie, het geheugen, plannen, of problemen oplossen. Die klachten hoeven zeker niet meteen te betekenen dat er sprake is van een vorm van dementie. De klachten kunnen onderdeel zijn van de stemmingsstoornis.

Wat houdt de studie in?
Voor patiënten die zich herkennen in bovenstaande klachten is de BrainFit studie bedoeld. De deelnemers zullen thuis op hun eigen computer 3 keer per week hun geheugen gaan trainen. De training is vertaald naar een computerspel, waardoor het uitdagend en tegelijkertijd erg leuk is om te doen. Het fijne is dat de training gespeeld kan worden op een moment dat het de deelnemer goed uitkomt. Om te onderzoeken of de training effectief is, zullen we deelnemers voor en na de training vragenlijsten laten invullen en testen afnemen. Ook zullen we met enkele van de deelnemers in gesprek gaan om feedback te ontvangen over de training. Ons uiteindelijke doel is natuurlijk dat we de training aan meer patiënten aan kunnen bieden als de training goed blijkt te werken.

Wanneer gaat de studie starten? En bij wie kan ik mij opgeven?

De studie is inmiddels gestart. Er hangen posters en er liggen folders  op de polikliniek in De Nieuwe Valerius. Mocht u zich willen aanmelden of heeft u nog een vraag over de studie, dan kunt u dit doen door een mail te sturen naar kenniscyclus@ggzingeest.nl.

Team BrainFit
Annemiek Dols, psychiater
Mardien Oudega, psychiater
Margot Wagenmakers, onderzoeker