Brain-derived neurotrophic factor als een mogelijke voorspeller van de uitkomst van electroconvulsieve therapie.
Door Lisa van Zutphen; Link naar het originele artikel. Achtergrond Electroconvulsie therapie (ECT) is een goede behandelmethode voor depressie. Hoewel ECT veilig is, is het een intensieve behandeling die vervelende bijwerkingen kan hebben. Bovendien hebben niet alle patiënten baat bij…
Associaties tussen cognitief functioneren, stemmingssymptomen en copingstijlen in ouderen met een bipolaire stoornis.
Door Nadine Paans; Link naar het originele artikel. Samenvatting Een eerdere studie van onze onderzoeksgroep toonde aan dat ouderen met een bipolaire stoornis een minder optimale coping strategie hebben. Met coping wordt de manier waarop iemand met problemen en stress…
Psychiatrische symptomen tijdens de COVID-19 uitbraak in ouderen met een bipolaire stoornis.
Door Melis Orhan; Link naar het originele artikel. Samenvatting Tijdens de COVID-19 pandemie worden ouderen vaak gezien als de meest kwetsbare groep. Ouderen met een bipolaire stoornis zijn extra kwetsbaar bij een COVID-19 infectie op verschillende manieren. Zo heeft een…
Is ECT een goede behandeloptie bij ouderen met een bipolaire stoornis met een kwetsbaarheid voor cognitieve bijwerkingen?
Door Machteld Blanken; Link naar het originele artikel. Samenvatting Electroconvulsieve therapie (ECT) is de oudste biologische behandeling die nog steeds wordt toegepast. Uit onderzoek en de klinische praktijk weten wij dat ECT effectief is als behandeling van een depressie zowel…
Patiënten met een psychotische depressie op late leeftijd vallen minder vaak terug in hun depressie na een behandeling met ECT.
Door Margot Wagenmakers; Link naar het originele artikel. Literatuur achtergrond Uit de literatuur en ook uit de klinische praktijk weten we dat electroconvulsietherapie, beter bekend als ECT, ontzettend effectief is bij oudere patiënten die kampen met een ernstige depressie. Dit…